St Paul’s Cathedral

Nismo verni, obisk cerkva je na potovanjih ponavadi na koncu seznama želja in iz povsem arhitekturnih in turističnih razlogov. Cerkve po svetu so več ali manj enake, oltar, stoli, freske… Kot smo omenili, nismo verni in se ne spoznamo na stvari, ki so del cerkve.

St Paul’s Cathedral pa se vseeno razlikuje od ostalih. Prostorna notranjost, več nadstropij, fenomenalen razgled z vrha in grobnice pod zemljo. Obisk se lahko povsem primerja z obiskom verjetno najbolj pompozne cerkvene zgradbe na svetu – Sagrade Familie v Barceloni.IMG_2056

Pridobite 18€ bonusa na Airbnb preko naše partnerske povezave.

Začnimo na začetku z nekaj osnovnimi dejstvi.

St Paul’s Cathedral, kot jo poznamo danes je natala na mestu, kjer je pred velikim požarom v Londonu že stala “stara” St Paul’s. Po požaru so se odločili, da le to podrejo in na njenem mestu zgradijo novo. Nalogo dizajniranja je leta 1669 prevzel Sir Christopher Wren, ki je že sodeloval pri rekonstrukciji več kot 50 ostalih cerkva po Londonu.Zadnji kamen so postavili leta 1708, cerkev pa je bila dokončana s postavitvijo kipa na strehi v 20. letih 17. stoletja.

Cerkev je med 2. svetovno vojno prejela nekaj “udarcev”, ki so jih hitro zakrpali. Leta 1996 pa se je začela velika restavracija, ki so jo dokončali leta 2011.

Največja značilnot cerkve je zagotovo kupola, ki sega do višine 111m. To je pomenilo tudi, da je St Paul’s med leti 1710 in 1962 bila najvišja zgradba v Londonu.

V verske aktivnosti se ne bomo spuščali, saj si o le teh lahko prebere vsak sam na uradni spletni strani.

Posvetilimo se raje praktičnim turističnim informacijam, da bo ogled enostaven, ugoden in zabaven.

St Paul’s se nahaja v City of London, na njegovem najvišjem delu – Ludgate Hill. Transportne povezave so zelo enostavne, saj ima le nekaj korakov stran istoimensko podzemno postajo – St Paul’s. Prav tako je v bližini še ena postaja in sicer Mansion House.

Vstopnina je 18.00£ (otroci 8£) oziroma 16.00£ (otroci 7.oo£), če rezervirate online. Možen je tudi nakup družinske karte za 2 odrasli osebi in 2 otroka (44.oo£ oz.39.00£).

Če imate srečo obstaja tudi cenejša možnost, katero ste na naši strani morda že zasledili. To je spletna stran Days out guide, kjer ponujajo možnost nakupa kart po sistemu 2for1. Če imate ustrezno karto za vlak in voucher iz njihove strani, lahko dobite 2 vstopnici za 18.00£.

Ogled je možen od ponedeljka do sobote med 8.30 in 16.30 (16.15 imate zadnji vstop na galerije).

Kaj vse boste videli?

Seveda osrednji cerkveni del z oltarjem, freskami,… Spleta se staro z novim saj je v cerkvi kar nekaj tv ekranov z različnimi tematskimi vsebinami. Spustite se lahko v grobnice, kjer med drugimi “domujeta” tudi Admiral Lord Nelson in Duke of Wellington.

IMG_2058

Lahko pa se povzpnete tudi v višave, kjer vas čakajo 3 galerije. Do prva, tako imenovana, Whispering Gallery, kjer lahko z ene na drugo stran slišite šepetanje, vodi 257 stopnic. Nadaljnih 119 stopnic vas popelje do Stone Gallery in še 152 stopnic do Gold Gallery. Na vrhu vas čaka prekrasen razgled, kjub temu pa tistim v slabši kondiciji odsvetujemo vzpon. Stopnice so ponekod zelo ozke, stropi nizki, vse skupaj pa jih je več kot 500.

Verni ali ne, toplo priporočamo ogled St Paul’s Cathedral prav vsem. Če izberete sončen dan, pa lahko ogled združite  s sprehodom preko bližnjega Millennium mosta in pohajkovanjem po South Bank.

Pridružite se nam na facebooku in bodite na tekočem z novimi objavami.

3 thoughts on “St Paul’s Cathedral

  1. Pingback: Božične lučke 2016 2.del | London

  2. Pingback: Dan v Londonu #1: Sprehod ob Temzi | London

  3. Pingback: Dan v Londonu #2: Greenwich | London

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s