DLR – Docklands Light Railway [SLO]

Ob omembi londonskega javnega prevoza večina pomisli na rdeče avtobuse, črne taksije in seveda podzemno železnico. Te oblike javnega prevoza so popolnoma dovolj za večino turistov. Marsikdo sploh ne ve, da obstaja še ena vrsta javnega prevoza. To so nadzemni avtonomni vlaki DLR.

DLR

Pridobite 18€ bonusa na Airbnb preko naše partnerske povezave.

The Docklands Light Railway je začela obratovati leta 1987 in je bila predvsem namenjena takrat nastajajočemu delu Londona imenovanem “Docklands”. Dandanes lahko z avtonomnimi vlaki dosežete Stratford na severu, Lewisham na jugu, popeljejo vas do postaj Tower Gateway in Bank v središču City of London, na zahod pa se razteza vse do Becktona in Woolwich Arsenala, ima pa neposredno povezavo tudi z London City Airport. Mreža DLR je trenutno dolga 40km in ima 45 postaj. Večina postaj je dvignjenih nad ulice, izjeme so samo postaje Bank, Island Gardens, Cuty Sark in Woolwich Arsenal.

dlr-map

Avtonomni vlaki so popolnoma avtomatizirani in ji upravlja računalnik, zato ne potrebujejo voznika. Prav tako ni osebja tudi na postajah z izjemo vseh podzemnih postaj omenjenih zgoraj, nekaterih bolj uporabljenih postajah in postaji London City Airport. Edini redni “potniki” so PSA agenti, ki lahko kontrolirajo vozovnice, najavijo naslednjo postajo v nujnem primeru pa tudi prevzamejo kontrolo nad vlakom.

DLR uporablja enake vozovnice kot podzemna železnica ali bus. Oyster kartice, ki ste jih uporabljali po Londonu, lahko uporabite tudi na teh vlakih. Enako veljajo različne cone, za katere je treba plačati drugo vsoto. Za razliko od podzemne železnice pa DLR vlaki nimajo fizične prepreke, ki bi onemogočala dostop do perona. Pod vsako postajo so stebrički s čitalcem kartic, kamor naslonite svojo Oyster kartico ob svtopu in izstopu. Malce nerodno, saj so na nekaterih postajah kar skriti in se hitro zgodi da pozabite. Seveda odsvetujem “švercanje” saj se PSA agenti kar pogosto znajdejo na vlaku. Kazen za vožnjo brez vozovnice pa znaša 80£.

Obratovalni čas od ponedeljka do petka je med 5.30 in 00.30, v nedeljo pa med 7.00 in 23.30.

Med pomembnejše in turistično zanimive cilje v mreži DLR štejemo Greenwich (Greenwiški poldnevnik, Cutty Sark, Royal Museums), Canary Wharf, Tower of London, Emirates Air Line in Stratford (Olimpijski park in nakupovanje).

Pridružite se nam na facebooku in bodite na tekočem z novimi objavami.

English version

5 thoughts on “DLR – Docklands Light Railway [SLO]

  1. Pingback: DLR – Docklands Light Railway [ENG] | London

  2. Pingback: S podzemno tudi ponoči [SLO] | London

  3. Pingback: Božične lučke 2016 3.del | London

  4. Pingback: Top 10 Božičnih “eventov” 2017 | London

  5. Pingback: Dan v Londonu #2: Greenwich | London

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s