Dan v Londonu #1: Sprehod ob Temzi

No, pa uvedimo še en nov sklop na blogu, Dan v Londonu.

Vem, toliko atrakcij, takšne razdalje pa tako malo časa. Kam? Kako naj si najbolje organiziram čas? Kako v najkrajšem času videti čim več in kako privarčevati? Točno tem vprašanjem je namenjen ta sklop. Torej, Happy reading.

Dan v Londonu

Pridobite 30€ bonusa na Airbnb preko naše partnerske povezave.

Pomlad je pred vrati, zato bomo sklop začeli s super sprehodom ob Temzi, še posebaj amazing, če ujamete sončno vreme (ja, je mogoče).

Kratke informacije:

  • Dolžina poti: 3,8km
  • Čas (samo) hoje: 49min
  • Priporočen čas “izleta”: celi dan
  • Atrakcije/znamenitosti na poti: St. Paul’s Cathedral, Millennium Bridge, Tate Modern, Shakespear’s Globe, The Clink Prison museum, Golden Hind, The Shard, HMS Belfast, City Hall, Tower Bridge, Tower of London, The Walkie-Talkie.

Start: Dan začnemo pred St. Paul’s Cathedral, podzemni postaji v bližini sta St. Paul’s in Mansion House. Po želji ogled notranjosti (svetujemo), opisano tudi v zgornjem linku, ali pa samo krog okoli zgradbe (tudi zanimivo), nekaj fotografij, nato pa se obrnemo proti jugu/Temzi.

Po približno 200 metrih pridemo do edinega mostu čez Temzo, namenjenega le pešcem, Millennium Bridge. Most na eni strani povezuje že omenjeno katedralo, na drugi strani pa vas pričakuje Tate Modern. Na mostu se vam odpre fenomenalen pogled gor in dol po reki, kar pomeni tudi milijon super fotk.

Ogled Tate Modern ponovno po želji, mi smo ga preskočili, vstop je prost, odprta je vsaki dan od 10.00 do 18.00, med vikendi do 22.00. Sledi obrat proti vzhodu do naslednje atrakcije, Shakespear’s Globe.

Pot nadaljujemo ob Temzi kjer nas v razmaku 100m že pričakujeta dve novi atrakciji, The Clink Prison muzej (vstopnina od 5.50£ do 7.50£) in pa “gusarska” ladja Golden Hind.

Pot nato zavije stran od Temze in vas pripelje do London Bridge, kjer prečkate cesto in se ob veliki, zanimivo oblikovani zgradbi lahko vrnemo do Temze ali pa zavijemo desno in pridemo da trenutno najviške zgradbe Evropske unije, The Shard.

V “daljavi” že lahko vidimo vojaško ladjo HMS Belfast, ki je zasidrana pred mestno hišo in danes služi kot muzej. Seveda je tudi tu možen ogled, ki nam še ni uspel, morda pa je to ena tistih stvari, ki smo jih prišparali za obisk z otrokom. Odpiralni čas je vsaki dan od 10.00 do 17.00. Cena za otroke je 7.25£, odrasli 14.50£.

hms-belfast

Moderno oblikovana mestna hiša aka. City Hall je takoj za ladjo desno. Pred njo pa se razprostira zelenica Potters Fields Park s prekrasnim pogledom na najbolj znan most v Londonu (morda tudi na svetu?), Tower Bridge.

Posledično pot nadaljujemo preko mostu, možen je seveda tudi ogled notranjosti in sprehod po vrhu mostu (otroci 3.50£, odrasli 8.00£). Ogled je srednje zanimiv, če ste do sedaj na poti izpustili vse oglede in imate čas je ok, drugače pa raje izpustite.

Na koncu mostu se obrnemo proti toku, torej v smer iz katere smo prišli, le na drugi strani reke. Kot boste opazili že iz ladje ali pa izpred mestne hiše se ob Tower Bridgu nahaja najbolj znana trdnjava v Londonu, Tower of London. Zagotovo vredna ogleda, v kratkem prihaja tudi post namenjen samo trdnjavi. Zna se zgodit da bo gužva za karte, vsekakor pa bo gužva za ogled kronskih draguljev.

Za zaključek dneva se napotimo do bližnje najnovejše stolpnice na Londonskem obzorju, poimenovanje tudi The Walki-Talkie. Vstop je prost, več pa si lahko preberete tukaj. Na vrhu si ob prekrasnem pogledu na vse strani mesta lahko privoščimo tudi kakšen koktejl ali kozarec penine.

Finish: Za pot domov imate v bližini dve podzemni postaji, Monument ali Bank (max. 300m).

Če ste po duši upornik pa lahko tudi obrnete smer poti in dan začnete s kavo nad Londonom in zakljjučite z molitvijo (?) v katedrali. Da nebo kdo reko, da ste vodljivi.

V začetku piše tudi da bomo kaj prišparali… Hmm, ok, če nimate tedenske karte za podzemno, rabite za ta dan recimo samo 2 vožnji.

Ne smemo pa pozabit na 2for1 ponudbo, kjer so pogosto “znižani” Tower od London, Tower Bridge in HMS Belfast.

Upamo, da vam je nov sklop všeč in da vam bo koristil in olajšal izlet v London. Mi se bomo pa potrudili da v kratkem pride nadaljevanje.

Pridružite se nam na facebooku in bodite na tekočem z novimi objavami.

 

 

4 thoughts on “Dan v Londonu #1: Sprehod ob Temzi

    • Res je, kar smo tudi omenili na koncu objave. Zgradbo na vrhu katere je Sky Garden so Londončani namreč poimenovali kar The Walkie-Talkie.

  1. Pingback: Dan v Londonu #2: Greenwich | London

  2. Pingback: Središče dogajanja (Božič 2021) | London

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s