Skip it #2 – The Shard

Čas, da obudimo siromašen sklop, ki je imel do zdaj samo eno objavo. V sklopu Skip it, oziroma “preskočite” predstavljamo znamenitosti, atrakcije, itd., ki se jih ne splača pogledat. Bodisi zaradi slabe vrednosti za ceno vstopnine, ali pa preprosto, ker je ta stvar overrated.

Kar hitro po zagonu London za vsak žep, smo odsvetovali obisk Madame Tussauds. Tokrat je na vrsti najvišja stavba v Združenem kraljestvu, tako imenovana črepinja oz. The Shard.

Cmglee_Horminan_London_skyline

Pridobite 30€ bonusa na Airbnb preko naše partnerske povezave.

Za začetek nekaj bistvenih podatkov. Kot že omenjeno, je Shard najvišja zgradba v UK, prav tako je 4. najvišja zgradba v Evropi in 96. na svetu. V višino doseže 309.7 metrov in ima 95 nadstropij. 72 nadstropij je “bivalnih”, v njih pa najdemo stanovanja, hotel, restavracijo, pisarne in razgledno ploščad.

Gradnja se je začela marca 2009, na mestu kjer je prej stal Southwark Towers, ki je bil v tem času največja stavba, ki so jo porušili v Veliki Britaniji. Gradnjo so zaključila 3 leta kasneje, marca 2012.

Priznam, dolgo smo opazovali gradnjo in načrtovali ogled. Pri našem prvem obisku Londona leta 2010 je komaj presegel sosednje stavbe, nato je konec leta 2011 že kraljeval na londonskem “skylinu”. Leta 2014 smo ga skoraj obiskali, ampak je zmanjkalo časa. Pri naslednjem obisku smo raje obiskali brezplačen Sky Garden, The Shard pa je končno prišel na vrsto letos.

Atrakcija se imenuje The View from The Shard, torej po vzori ostalih stolpnic po svetu plačate vstopnino, dvigalo vas popelje v višja nadstropja od koder imate super razgled. Z vstopnico imate dostop do razglednih ploščadi med nadstropji 68. in 72. V najnižjem nadstropju najdete najvišjo trgovino v Londonu, tako imenovan The Sky Boutique, kjer seveda lahko kupite spominke The Sharda na tisoč in en način. 69. do 71. nadstropje so zaprta razgledna ploščad, kjer lahko spijete tudi kak koktejl. V 72. nadstropju, navišji dosegljivi točki za obiskovalce na 244m višine, se nahaja deloma odprta razgledna galerija. Od tu lahko vidite vse do špica stavbe.

Razgled je bombastičen, 360 stopinjski pogled na London in okolico. Pravijo, da se v jasnem vremenu vidi tudi do 60km daleč.

Zveni ok, zakaj smo torej The Shard uvrstili v sklop Skip it?

Za to imamo dva razloga, cena in “konkurenca”.

Začnimo pri ceni, vstopnina za odraslo osebo, pri rezervaciji preko spleta je 25,95£, za otroke med 4 in 15 let, 19,95£ (študenti 19,95£, invalidi 21,95£). Če kupite karto na lokaciji je še 5£ dražje.

Če malo preračunamo, družina z dvema otrokoma lahko zapravi skoraj 100£ (oz. več, če se ne pripravijo vnaprej) za slabo uro obiska. Preveč? Malo pa res.

Na srečo obstaja še ena možnost in sicer “summer saver”, ki smo ko koristili tudi mi. Vstopnice so tako bile “le” 18,95£ (otroci 15,95£). Te vstopnice lahko kupite samo za ponedeljek ali torek med poletjem. Na strani piše samo limited time only, tako da do kdaj točno bodo na voljo žal ne vemo. Karte lahko naročite na tej strani.

In še druga točka, konkurenca. Kaj mislimo s tem? The Shard je res najvišja stolpnica v Londonu, ampak podoben razgled lahko dobimo tudi ceneje oz. zastojn. Kje? O tem smo pa že pisali, stavba je dobila ime The Walkie Talkie. Ogled je popolnoma zastojn, le najavit se morate pravočasno. Več pa v zgornjem linku.

Če ste v Londonu prvič, porabite denar raje za Tower of London ali pa London Eye. Če pa ste si vse to že pogledali, imate kakšen evro v žepu odveč in vam je zmanjkalo idej kam, potem pa tudi The Shard ni napačna odločitev.

Naš obisk Črepinje lahko vidite tudi v vlogu #2!

Pridružite se nam na facebooku in bodite na tekočem z novimi objavami.

 

3 thoughts on “Skip it #2 – The Shard

  1. Pingback: Dan v Londonu #2: Greenwich | London

  2. Pingback: Must see #2 – London Eye | London

  3. Pingback: Sky Garden – 20 Fenchurch Street | London

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s