Dan v Londonu #2: Greenwich

V prvem delu sklopa “Dan v  Londonu”, kjer smo se sprehajali ob Temzi, je bilo napisano, da se bomo potrudili da čimprej pride nov del le tega. Leto in pol kasneje je tukaj! Obljubimo, da naslednji del pride prej.

Nadaljujemo torej z “novim” sklopom. Tokrat se bomo odpravili v nadvse zanimiv in raznolik Greenwich.

Greenwich

Pridobite 30€ bonusa na Airbnb preko naše partnerske povezave

Greenwich se nahaja skrajno desno na zemljevidu, oz. zahodno od centra mesta. Lahko bi celo rekli, da je najbolj zahodna, množična atrakcija v Lodnonu.

Kot v prvem delu, nekaj kratkih informacij:

  • Dolžina poti: 2,6km
  • Čas (samo) hoje: 34min
  • Priporočen čas “izleta”: Od pol dneva do celi dan
  • Atrakcije/znamenitosti na poti: Cutty Sark, Old Royal Naval College, National Maritime Museum, Greenwich Park, Prime Meridian, Royal Observatory, Greenwich Market.

Start: Dan moramo nekje začeti, in ker je Greenwich malo odmaknjen od centra, smo se odločili za malo bolj zanimiv način transporta – ladjo Thames Clippers.

Vkrcamo se kar pri Big Benu, na pomolu Westminister. Enosmerna vožnja do Greenwicha nas z Oyster card pride 6.80£. Res da je dražje od podzemne, je pa zato toliko bolj zanimivo, še posebaj če Londona še niste doživeli iz Temze. Z ladjo se peljete mimo skoraj vseh najpomembnejših znamenitosti (London Eye, St. Paul’s Cathedral, Tate Modern, Shard, Tower of London, pod Tower Bridge,…), ki jih tako vidite s popolnoma nove perspektive.

Vožnja traja približno pol ure, prav tako pa ladje vozijo na približno vsake pol ure.

Ko po tej poti prispemo v Greenwich, je prva stvar, ki jo zagledamo, stara ladja na suhem – Cutty Sark. Ladja, ki je nekoč veljaja za eno najhitrejših in tehnično najnaprednejših, preden so jadrnice začeli izpodrivati parniki. Je ena izmed samo treh peostalih ladij z leseno konstrukcijo pritrjeno na železni okvir, iz 19. stoletja.

Lahko si jo seveda ogledate od zunaj (zastojn) ali od znotraj (odrasli 12.15£, otroci 6.30£), odprta pa je vsak dan od 10.00-17.00.

Morda še niste spili prve jutranje kave, ali pa je že čas za prvo pivo? V neposredni bližini se nahaja “The Old Brewery” s simpatičnim vrtom. Kot že ime pove, je sicer glavna pijača tukaj prav pivo. Izbira piv je ogromna, imajo pa tudi kavo in brezalkoholne pijače.

Pot nadaljujemo ob Temzi proti zahodu, kjer se kmalu znajdemo pred mogočnimi zgradbami nekdanjega Old Royal Naval College. Danes so tukaj prostorih Greenwich univerze.

Naredimo par slik in se odpravimo proti Greenwich parku.

Pred parkom stoji še ena mogočna zgradba, National Maritime Museum, pomorski muzej s prostim vstopom. Odprt je vsak dan med 10.00 in 17.00.

Po ogledu muzeja se odpravimo v park in se začnemo vzpenjati. Vzpon ni pretežak in traja dobrih 5 minut, nato pa se že znajdemo pred ničelnim oz. Greenwiškim poldnevnikom (Prime Meridian). In ko napišemo pred, tudi mislimo pred. Če se želite postavit na dejansko črto v tleh, boste morali plačati vstopnino (13.50£ za odrasle in 5.85£ otroci).

DvL2

V ceno je sicer vštet še ogled Royal Observatory in planetarija. Za nekatere zanimivo, za nekatere malo manj. Če ne druga, pa se vzpon na hrib splača zaradi prelepega pogleda na Canary Wharf, poslovni predel Londona z vsemi stolpnicami in s pomorskim muzejem v odspredju.

Ostane nam še pot navzdol do Greenwich marketa. Zagotovo nam že malo kruli v želodcu, zato si lakoto potešimo na eni izmed 49 stojnic s hrano. Izbira je zares raznolika, vzdušje pa zelo domače.

Market je odprt vsak dan med 10.00 in 17.30.

Finish: prišli smo z ladjo, odšli pa bomo z DLR vlakom. V neposredni bližini je DLR postaja Cutty Sark for Maritime Greenwich. Z DLR se nato zapeljemo do postaje Heron Quays, od koder lahko prestopimo na podzemno linijo Jubilee (siva), ali pa se zapeljemo kar do postaje Bank, skozi katero vozita Central (rdeča) in Northern (črna) linija podzemne železnice.

Kot pri prvi “izdaji” Dan v Londonu, se lahko tudi tukaj odločite za ogled v obratni smeri.

Secret tip: za vse, ki niste klavstrofobični, in si želite sprehoda pod reko Temzo – tudi to je mogoče. V neposredni bližini Cutty Sarka se nahaja tunel (Google: Greenwich foot tunnel), skozi katerega lahko pridete do Isle of Dogs/Canary Wharfa. Dolg je 370m, namenjen pa je samo pešcem. Če ste hoteli skozi s kolesom, boste le tega žal morali potiskati.

Pridružite se nam na facebooku in bodite na tekočem z novimi objavami

1 thought on “Dan v Londonu #2: Greenwich

  1. Pingback: Božični sejmi 2018 | London

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s