Vodič – London Underground (2022)

London je ogromno mesto, in razen če ste maratonec ali pa zelo zagret pohodnik, boste morali uporabiti enega izmed javnih prevoznih sredstev. Za večino je najbolj uporabna kar podzemna železnica oz. “The Tube”.

Londonska podzemna železnica je najstarejša te vrste na svetu. Prvi odsek je bil odprt leta 1863. V Londonu in njegovi okolici je 272 postaj na več kot 400 kilometrih proge, kar jo po velikosti uvršča takoj za Shanghajsko podzemno železnico.

Pod Londonom je speljanih 11 linij, ki povezujejo skoraj vsak del Londona, zagotovo pa vse pomembne znamenitosti. Vsaka linija ima svoje ime in svojo barvo, kar zelo olajša orientacijo.

Vozovnice

Za vožnjo seveda potrebujete vozovnico…

Kupite lahko navadno papirnato karto, ki stane 5,50£ za eno vožnjo.

Najbolj je uporaben “Oyster card“, torej kartica, na katero naložimo denar in nato koristimo javni prevoz. Kartico si lahko napolnimo na avtomatih, ali pa na prodajalnih okencih. Plačat je možno s kartico (VISA, Mastercard…) ali gotovino. Na Oyster si lahko za 2,40£ (1. cona) naložimo eno vožnjo v času velike obremenitve oz. “peak time” (6.30-9.30 in 16.00-19.00), ali pa “off-peak” (9.30-16.00 in po 19.00).

Prav tako obstajata dnevna peak in off-peak (7,70£) karta.

Za turiste je bolj koristna “travelcard”, ki je lahko za 7 dni, mesec ali pa celo leto. Leta 2015 so ukinili dnevni travelcard. Ker se nam zdi, da vas ne hodi veliko v London za celi mesec, bomo vzeli za primerjavo kar tedenski travelcard. Cena le tega je 38,40£, če preračunamo da vzamemo 7 krat dnevno peak ali off-peak karto po 7,70£ bi to zneslo 53,90£. 7 dnevni travelcard se tako splača pri vsakem obisku daljšem od 5 dni. K tem 38,40£ morate prišteti še 5£ pologa za kartico, ki ga dobite nazaj, če le to vrnete ob odhodu.

Cena karte pa je odvisna tudi od con, po katerih se boste vozili. Večina znamenitosti je tako ali tako v 1. ali 2. coni in na srečo je cena travelcarda za 1. in 2. cono enaka ceni za 1. cono. Z dodajanjem con narašča tudi cena.

Več o spremembah cen v letu 2022, si lahko preberete tukaj.

Sprememba v 2016

Postaja Stratford, ki je bila v 3. coni, je po novem na meji med 2. in 3. cono in lahko do nje pridemo s karto za 2. cono. Tega bodo veseli predvsem tisti, ki si želijo ogledati olimpijski park ali pa nakupovati v Westfield centru.

Novost v 2021

London je naredil prvo ekspanzijo svojega omrežja v tem tisčletju.

Podaljšana Northern line do elektrarne Battersea, z dvema novima postajama: Nine Elms in pa Battersea Power Station.

Orientacija po podzemni železnici

V praksi je orientacija zelo preprosta. Po dnevu ali dveh se že počutiš kot doma. Vse postaje so navzven dobro označene z znamenitimi “underground” znaki. Za vstop in izstop je potrebno pridržat oyster kartico na skener (karta je lahko v ovitku ali denarnici pa vseeno deluje). Na vseh postajah so načrti podzemne, posebaj pa so na stenah označene še linije, ki vodijo skozi postajo in pa v katero smer se gre na kateri strani postaje.

Prav tako imajo načrt linije na samih vlakih, da si lažje štejete koliko postaj je do vašega cilja. Če pa dobro razumete angleško momljanje po zvočnikih, pa boste vedeli še toliko več.

Seveda pa ne boste mogli preslišati objave “Mind the gap”, ki je postala kar nekakšna znamenitost Londona, in jo najdemo na veliko spominkih. S tem vas opozarjajo na luknjo med peronom in vlakom.

Res je, da z avtobusom vidiš več, a pri tem zgubiš ogromno časa na polnih londonskih ulicah. Podzemna železnica pa te hitreje pripelje skoraj do vrat glavnih znamenitosti.

Pridružite se nam na facebooku in bodite na tekočem z novimi objavami.

English version

11 thoughts on “Vodič – London Underground (2022)

 1. Se ena varianta je… Na Oysterico nalozis nekaj denarja… le toliko, da se prevozis kako daljso razdaljo (z busom, recimo iz cone 3 v cono 2). Po centru Londona imas zdaj mestne bicikle (Boris Bikes – po zupanu Londona Borisu Johnsonu, ki je te bicikle vpeljal), ki so super. Moras pa imeti kreditno ali bancno kartico za to.

  Pristopnina za en dan je £1. za en teden pa £5 (http://www.tfl.gov.uk/roadusers/cycling/14811.aspx)

  Do pol ure je voznja brezplacna. Po pol ure je £1 (ura) in potem strmo raste. Doki ali bicikl postaje so posejane na najvec 5 min. hoje od ene do druge, torej se lahko za £1 brezplacno vozis po conah 1 in 2.

  Kupis dnevno pristopno karto s kodo in gres.. Ce upostevas pravilo 25min (po vsakih 5 minutah parkiras bajk, pocakas 5 minut in vzames novega), je strosek resnicno minimalen…

  Vreme: dostikrat oblacno, lahko je precej vetrovno, dezuje pa manj, kot si predstavljamo. A ja.. in avtomobilisti so dokaj kulturni (v primerjavi z nasimi)

  Recimo, spomladi je bil moj strosek v enem dnevu: £1.30 za bus do prve bicikl-postaje in potem bus nazaj domov. Vmes sem se vozila z bicikli, imam pa letno narocnino, ki je £45. Zdaj se je tudi bus podrazil!

  MINUS TOCKE:
  1. Ni biciklov na doku (v blizini je gotovo se kak dok, kjer je precej biciklov – nerodno le, ce se ti zelo mudi)
  2. Ni praznih dokov, ko hoces vrnit bicikl – na terminalu se da postimat, da podaljsas (brezplacno) izposojo za 15 minut, kar je obicajno dovolj, da najdes dok.
  3. Ljudje s “kljucki” (tisti z letno ali tedensko clanarino) ti speljejo bicikl pred nosom, medtem ko kupujes kartico.
  4. Vreme (dez, veter)
  5. Placilo le s karticami.
  6. Kdo bi znal imet tezave z orientacijo, ker se vozi po ‘napacni’ strani. Zato je treba bit zelo, zelo previden.

 2. No, jaz zivim v Londonu, ki je – kot ves – izredno drago mesto… tako da poznam vse ovinke in finte… in se ucim se novih 😀

  Bicikle priporocam, ker so res zelo poceni prevozno sredstvo, sploh ce se ne premaknes dlje od 2. cone.

  Sicer pa sanjam o Bromptonu (zlozljivo kolo)..

 3. Pingback: Oyster card pod drobnogledom | London

 4. Pingback: Hitro ali poceni? | London

 5. Pingback: DLR – Docklands Light Railway [SLO] | London

 6. Pingback: S podzemno tudi ponoči [SLO] | London

 7. Pingback: How to – London Underground (2017) [ENG] | London

 8. Pingback: Kako privarčevati pri prenočišču? | London

 9. Moja izkusnja, zadnji dan obiska Londona sem izgubil Oycster card, k sreci skoraj prazno.Ce bi vzel novo bi vrgel stran najemnino. V bliznji trafiki so mi svetovali, da lahko placam z brezticno kreditno kartico. Na prvi voznji mi je pobralo 1funt iz racuna, na vseh ostalih petih voznjah v 1 in2 coni pa nic vec. Ne vem kako to, saj ne najdem nikjer podatka o placilu z tako kartic. Na vratih jo enostavno prislonis na citalec ki se odprejo, enako na izhodu in takoj dobis sporocilo na sms. Zanimivo in poceni. Ni pa preverjeno ,ker je bil to moj zadnji dan Londona.

 10. Pingback: 8 napak | London

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s